10 най-често срещаните грешки при планирането на кухня

kuhnq-po-poruchka-diskret.bg

Кухня. Съвети от професионалисти в интериорния дизайн ще помогнат да се избегнат най-често срещаните грешки в дизайна на пространството, което в резултат ще придобие уникален вид.

Въпреки начина на живот на всеки от нас, прекарваме много време в кухнята: готвене, закуска, обяд и вечеря със семейството или с приятели, бърза закуска или просто пиене на чай. Това е едно красиво и функционално място в същото време.

Преди да започнете ремонт в кухнята, трябва ясно да разберете какво искате да получите в края. Трябва да имате ясен план за „перфектната кухня“, която желаете. Но първо трябва да се запознаете с грешките, които често се правят при планирането на кухня.

  1. Разположението на кухненските мебели по една стена води до удължаване на работната повърхност. Това е много неудобно, защото в процеса на готвене трябва постоянно да се движи от единия до другия край.

Най-добрият вариант е дизайнът под формата на буквата „P“. Освен това хладилникът, газовата печка и съдомиялната машина трябва да са разположени възможно най-близо един до друг. Общата площ няма да се промени, но процесът на готвене ще отнеме по-малко време.

  1. При планиране на интериора на кухнята трябва да се избягват тесни пътеки. Ширината на коридорите трябва да бъде най-малко един метър. Само при това условие ще бъде възможно бързо и удобно да се движат между обектите, да не се страхуват от наранявания, както и да се отварят кутии по цялата дължина.
  2. Много често кухненските подове и работните повърхности по стените са покрити с мрамор. По правило тя е мотивирана от красотата и издръжливостта на този материал.

Но трябва да се има предвид, че естественият мрамор има много пореста структура, в резултат на което мръсотията и течността проникват дълбоко и е почти невъзможно да се отстранят. Експертите препоръчват вместо мрамор да се използва тапицерия или покритие от гранит, керамични плочки, изкуствен камък или пластмаса.

Тези материали не са по-малко красиви и издръжливи, но са много по-удобни за използване.

  1. Ако искате да имате уютна и функционална кухня, тогава по-добре да се отървете от такъв архаизъм като голям въздуховод.

Дори ако имате газова печка и вентилационен отвор, разположени далеч един от друг, този проблем може лесно да бъде решен с помощта на конвенционален капак с въглероден филтър. С правилното и правилно инсталиране, тя работи не по-зле от масивен допълнителен канал.

  • Сред модерните дизайнери са много популярни плотове от стъкло. Въпреки естетическия изглед, те не са напълно подходящи за кухнята.

Дори и най-качественото и дълготрайно стъкло в крайна сметка се надраска. И ако планирате да готвите на тази маса, уверете се, че скоро ще загуби представянето си. Освен това, допълнителното неудобство е невъзможността да се поставят уредите на повърхността, без да се предизвиква характерен шум, който не е много удобен сутрин, когато домакинствата обикновено спят.

  • При проектирането на кухнята, мебелите трябва да се избягват, с прекалено големи вградени чекмеджета. Въпреки привидно големия капацитет, тези устройства са много неудобни за използване.

Когато са пълни с кутии и съдове, те стават много тежки, а прекомерната дължина ги затруднява. Опитайте се да получите мебели, с чекмеджета не повече от 90 сантиметра.

  • Не е тайна, че в преследването на дизайнерските производители често пренебрегват елементарното удобство. Това е резултат от тази тенденция, че на пазара се появиха огромен брой аксесоари и домашни предмети с необичайна форма. Например печки и мивки под формата на елипса, триъгълник и др.

Такива предмети, разбира се, могат да задоволят окото, но най-вероятно те ще донесат много неудобства и дразнят собственика си от години. Затова се опитайте да придобиете обекти от обичайните класически форми. Кухнята не е място, където да жертваме комфорта в името на дизайна!

  1. Когато подреждате кухненските мебели, опитайте се да осигурите място за домакински уреди. За да се управляват само единиците, вградени в мебелите, най-вероятно ще се провалят. Затова трябва да се осигурят места и контакти за малки електрически уреди (сокоизстисквачка, кафемелачка, миксер и др.).
  2. Често, докато сте в кухнята, срещате проблем с лошо или неравномерно осветление. Лампите трябва да бъдат няколко и трябва да бъдат на различни нива. Заедно с полилей, окачен на тавана, трябва да има лампи по стените, лампа на масата и няколко осветители над шкафовете. Също така, кухнята трябва да бъде удобно разпределени ключове.
  3. Винаги трябва да има свободно място на масата. Домакинята се нуждае само от работно пространство между такива ключови компоненти на кухнята като печка, хладилник и мивка. Необходимо е свободно пространство, например, за да се постави там храна, извлечена от хладилника или месо, чакащо да бъде нарязано.

Решавайки сами да се заемете с проекта за кухненски дизайн, за да спестите пари, ще направите голяма грешка, която ще доведе до допълнително загуба на пари, време и енергия.

Има такива моменти в дизайна на домашната кухня, в която за безопасността и качеството на работа не можете да се справите без помощта на специалист. Дизайнерите и дизайнерите на кухнята имат необходимите знания, умни идеи и са запознати с слушалките, те ще ви помогнат да анализирате вашите желания и да осъществите мечтите си.

Надяваме се, че материалите, които сме събрали по темата и съветите от експерти ще бъдат интересни и полезни за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Мебели Diskret.bg използва "бисквитки" за удобство! ОК